Polimer Mühendisliği

Polimer Mühendisliği

Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki çok sayıda saygın üniversitede farklı sektörlerin polimer alanında yeterli donanıma sahip eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla Polimer Mühendisliği bölümleri kurulmuştur ve bu bölümlerde uzun yıllardan beri lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim ve öğretim verilmektedir. Polimerizasyon yöntemlerini, polimerlerin kimyasal ve fiziksel özelliklerini inceleyen, polimerik malzemelerin kimyasal yapısı ile özellikleri arasındaki ilişkiyi araştıran, polimerik malzemelerin tasarımını, üretimini, karakterizasyonunu, geliştirilmesini, işlenmesini ve uygulama alanlarının belirlenmesini kapsayan bir mühendislik bilim dalıdır.

Bölümümüz öğrencileri plastik ve kauçuk malzemelerin tasarımı, üretimi, işlenmesi, geliştirilmesi, uygulanması, kalite kontrolü ve tüm bu aşamalar sırasında oluşabilecek teknik sorunların çözülmesi konusunda uzman kişilerin mühendislik ilkeleri ve temel bilimsel ilkeler esas alınarak yetiştirilmesini hedeflenmektedir. Polimer Mühendisliği bölümünün temel ilkesi mühendislik mesleğine dünya çapında önemli katkılar sağlayacak donanımlı mezunlar yetiştirmektir.

Polimer Mühendisliği bölümünde okumaya hak kazanan öğrenciler ülkemizin önde gelen üniversitelerinin Kimya, Kimya Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Metalurji Ve Malzeme Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği bölümlerinde uzun yıllardır eğitim veren, gerek yurt içinde gerekse yurt dışında tanınan değerli öğretim üyeleri tarafından, modern gereçlerle donatılmış laboratuar ve dersliklerde mesleğe hazırlanacaktır. Bu bölümden mezun olan kişiler Polimer Mühendisi unvanını almaya hak kazanacaktır. 

Başarılı  lisans öğrencilerimiz proje çalışmalarını ve stajlarının bir bölümünü öğretim elemanlarımızın gözetiminde Merkezi Araştırma Laboratuvarında ve sanayi ile işbirliği içinde yapabilmektedirler. Başarılı öğrencilerimizin bazıları büyük firmalarda yaz stajlarını  yapmalarına olanak sağlanmaktadır. Üçüncü ve dördüncü yıl yaz stajlarını bu şekilde bir firmada başarılı olarak tamamlayan lisans öğrencilerinin dördüncü sınıf projelerini de bu firmalarda stajyer mühendis statüsünde yapmaları mümkün olabilecektir.

Bölümümüz Yüksek Lisans ve doktora programına kayıtlı çok sayıda öğrencimiz tezlerini başarıyla tamamlayarak kariyerlerini üniversite ve firmalarda sürdüren çok sayıda mezunumuz bulunmaktadır. Bölüm eğitim öğretim faaliyetlerini 3 Prof., Dr., 5 Doçent, 5 Yardımcı Doçent., 10 Araştırma Görevlisi ve 3 Uzman olmak üzere toplam 26 kişilik kadro ile çalışmalarına devam etmektedir. 

Polimer Mühendisliği lisans eğitimi % 30 İngilizce % 70 Türkçe dilleri ile verilmektedir. Lisans eğitimi, İngilizce Hazırlık Programı hariç 4 yıl sürmektedir.

Bölümümüzün aşağıdaki üniversiteler ile Erasmus anlaşması bulunmaktadır. Erasmus koşullarını sağlayan öğrenciler bu üniversitelere gidebilirler.

 1. Polymer Technology College (Slovenya)

2. University of Maribor (Slovenya)

3. Minho University (Portekiz)

Mezunlarımız; otomotiv, yapıştırıcı, ambalaj, oyuncak, kırtasiye, havacılık, makina, kompozit, kauçuk, tekstil, inşaat ve yapı kimyasalları, elektrik, elektronik, sağlık, mühendislik malzemeleri ve hammadde üretimi yapan sektörlerin tüm birimlerinde çalışabilmektedirler.

 

Laboratuvar ve Altyapı Olanakları

Mühendislik eğitiminde, temel teorik bilgilerin pratik laboratuvar uygulamaları ile pekiştirilmesi, kapsamlı ve kalıcı bir öğrenme için önem arz etmektedir. Bu nedenle bölümde, yürütülen bilimsel araştırmaların yanı sıra öğrencilerin laboratuvar derslerinde de kullandıkları geniş bir laboratuvar altyapısı bulunmaktadır.