Mekanik test laboratuvarı

Izod-Charpy Darbe Mukavemeti Cihazı (Izod-Charpy Impact Strength Test)

Malzemelerin darbe dayanım değerlerinin belirlenmesinde kullanılmaktadır. Testler; 0.5 – 50 Joule aralığında değişim gösteren enerji değerlerine sahip Izod ve Charpy darbe test yöntemlerine ait uluslararası standartlara uyumluluk göstermektedir. Test sonuçları malzemenin bağıl tokluğu veya darbe tokluğunun değerlendirilmesi için kullanılmaktadır.

MFI (Melt Flow Index)

Erime Akışkanlığı Test Cihazı, termoplastik ve katkısız termoplastik malzemelerin ISO 1133, ASTM D1238 ve diğer ilgili normlara göre Kütlesel Erime Akış Hızı (MFR) ve Hacimsel Erime Akış Hızı (MVR) tespiti için kullanılmaktadırlar. Test sonunda, 10 dakikada akan malzeme miktarından hesaplanan Kütlesel Erime Akış Hızı (MFR) elde edilmektedir.

DMA (Dynamic Mechanic Analysis)

DMA, malzemelerin üzerine belirlenen bir frekansta artıp azalan yük motoru kullanarak, malzemelerin viskoelastik özelliklerini ölçer. Yüksek hassasiyetteki LVDT sensörü, örnek üzerindeki çubuğun göreceli pozisyonunu belirler. Malzemelerin dinamik viskoelastik özellikleri, örneğin E' ve E'', gerilim ve gerinim dalga şekilleri üzerindeki σ0, ∈0 ve δ değerlerinden hesaplanabilir.

Çekme-Basma-Üç nokta eğme Test Cihazı (Tension-Compression-Three point bending Test Device)

Çekme testi malzemelerin mekanik özelliklerini belirlemek amacıyla kullanılan en yaygın test yöntemlerinden biridir. Uygun bir çekme test örneği universal test makinesine yerleştirilir ve örneğe kuvvet (yük) uygulanır. Çekme deneyinde malzemedeki uzama miktarı ekstansometre, uygulanan kuvvet ise yük hücresi kullanılarak ölçülür ve ölçülen yük ve uzama değerleri kullanılarak gerilim-gerinim eğrisi elde edilir. Çekme deneyi ile malzemelerin çekme-basma mukavemetleri ve elastik modül değeri belirlenebilir.

Aşınma Test Cihazı (Abrasion Test Device)

Kauçuk-elastomer malzemelerin sürtünmeye karşı dayanıklılıklarının tespit edilmesi için kullanılmaktadır ve ISO 4649 Standardını karşılamaktadır. Bu standart dahilindeki aşınma testleri, kullanım esnasında aşınmaya müsait malzemelerde yapılmaktadır. Ölçüm değerleri, kauçuk ve elastomerlerin kullanım esnasındaki aşınma davranışları için önemli parametrelerdir.

Sertlik Cihazı (Shore A, D)

Bu uygulamada, sertlik ucunun malzemeye ne kadar nüfuz ettiği ölçülmektedir. Dalma ucu, uluslararası normlarca belirlenmiş özelliklere sahip yaylı bir sistem tarafından hareket ettirilmektedir. Malzemenin sertlik değeri ne kadar büyükse, dalma derinliği o kadar az; fakat uygulanan kuvvet de bir o kadar yüksek olacaktır. Farklı formlardaki sertlik (dalma) uçları ve yay karakterizasyonları; farklı skalalardaki Shore sertliklerine uygun tasarlanmaktadır. En bilindik Shore Sertlik Skalaları Shore A ve D'dir. Shore Skalası sertlik testlerinin uygulama alanı yumuşak elastomer (Shore A) malzemelerden başlamakta ve rijit termoplastik malzemelere (Shore D) kadar geniş bir alanı kapsamaktadır.

Universal Sertlik Cihazı (Rockwell, Brinell, Vickers)

ISO 2039-2 ve ASTM D785 normlarında Plastik malzemeler için farklı Rockwell sertlik skalaları belirlenmiştir. Sabit bir kuvvet altında sertlik ucunun dalma derinliğinden hesaplanan bilyeli dalma (Ball Indentation) sertlik testlerinin aksine Rockwell sertlik testlerinde dalma derinliği önceden belirlenmiş bir ön yükte elde edilmektedir. Farklı Rockwell skalalarına uygun farklı özelliklere sahip sertlik uçları bulunmaktadır.

HDT-Vicat

Plastik ve termoplastik malzemeler ısıya duyarlıdır. HDT ve Vicat testleri bu malzemelerin normlarca belirlenmiş belirli bir gerilim ve ısı altında özgün hallerinde meydana gelen sapmaları tespit etmektedir. Ürünlerin erime noktası sıcaklığının tayini için ISO 306 ve ASTM D1525 standartlarına göre Vicat Yumuşama Sıcaklığı (VYS) testleri gerçekleştirilmektedir. VYS testinde, 1 mm2 dairesel kesitli bir dalma ucunun 10 N ya da 50 N yük altında 1 mm mesafe aldığı sıcaklık tespit edilmektedir.

Diğer bir test uygulaması ise ‘Yük Altında Eğilme Sıcaklığının Tayini (HDT)’ testidir ve bu test prizma şeklindeki bir numuneye sabit sıcaklık artışında eğme kuvveti uygulanması biçiminde gerçekleştirilmektedir. Yük altında eğilme sıcaklığı, numunenin standartta belirtilen eğilme deformasyon noktasına ulaştığı andaki sıcaklıktır. HDT testleri genel olarak farklı tipteki malzemelerin kıyaslanabilmesi için tercih edilmektedir. HDT Testleri ISO 75 ve ASTM D648 standartlarına göre gerçekleştirilmektedir.