Polimer Araştırma Laboratuvarı-5

Yalova Üniversitesi Polimer Mühendisliği Bölümü bünyesinde faaliyet gösteren araştırma grubumuz bünyesinde makro- ve mikrogözenekli polimerik malzemeler konusunda araştırmalarımızı sürdürmekteyiz. Araştırmalarımızda özellikle hiyerarşik gözenek yapılı polimerlerin dizaynı, sentezi ve karakterizasyonu üzerinde yoğunlaşmaktayız. Bu kapsamda deneysel yaklaşımların yanı sıra istatistiksel analiz yöntemlerini de kullanmaktayız. Çalışmalarımızda ayrıca yapı ve özellikler arasındaki ilişkinin araştırılması ile birlikte mekanik ve ısıl özelliklerin geliştirilmesi konularına da odaklanmaktayız. Son zamanlarda ise emülsiyon kalıplama yoluyla hazırlanan makrogözenekli polimer nanokompozitlerinin başta fotokataliz, adsorpsiyon ve enerji olmak üzere çeşitli alanlarındaki uygulamaları üzerine yoğunlaşmaktayız.

 

Gözenekli polimerlerin yanı sıra Pickering-emülsiyonlar, çoklu emülsiyonlar, emülsiyon ve süspansiyon polimerizasyonu ve poliüretan dispersiyonları da temel araştırma alanlarımızın içinde yer almaktadır.

 

 

Neden Gözenekli Polimerler?

Gözenekli polimerler geniş yüzey alanlarının sağladığı avantaj nedeniyle kataliz, çevre uygulamaları (kirleticilerin uzaklaştırılması ve saflaştırma işlemleri), sıvıların ve gazların depolanması, medikal uygulamalar, eczacılık uygulamaları, doku mühendisliği ve enerji uygulamaları olmak üzere pek çok alanda kullanılmaktadır. Bu nedenle de gözenekli polimerlerin teknolojik önemi her geçen gün artmaktadır.

 

Emülsiyon Kalıplama Yöntemi

Emülsiyon kalıplama yönteminin temeli emülsiyon bileşiminde polimerleşecek türlerin bulunması esasına dayanır. Emülsiyonlar, emülsiyonu oluşturan fazlardan birisi veya her ikisi birden monomerik türler içeriyorsa polimer sentezi için ortam olarak kullanılabilir. Bu yöntemde monomerler sürekli faz ile birleştirilir ve iç faz gözenekler için bir kalıp görevi görür.

Emülsiyon kalıplama tekniği farklı kimyasal ve fiziksel özelliklere sahip yüksek gözenekli, açık hücresel yapılı ve düşük yoğunluklu polimerlerin üretiminde yaygın olarak kullanılan etkili, düşük maliyetli ve hızlı bir yöntemdir. Polimerleşebilen reaktif monomerler ile hazırlanan emülsiyon kalıplarının çapraz bağlanması ile farklı uygulamamalarda kullanılmak üzere fonksiyonlu polimerlerin üretimine olanak sağlaması da bu yöntemin uygulanabilirliği açısından büyük bir avantaj yaratmaktadır.Bunun yanı sıra hazırlama koşullarına bağlı olarak gözenek morfolojisinin kontrol edilebilmesi ve hiyerarşik gözenekli, açık hücresel yapılı polimerlerin oluşturulabilmesi gibi avantajlar sayesinde emülsiyon kalıplama yöntemi makro- ve mezo- gözenekli polimerlerin üretilmesinde kullanılan diğer metotlar arasında öne çıkmaktadır.

 

Çalışmalarımızla ilgili ayrıntılı bilgiye http://blog.yalova.edu.tr/hmert/ adresinden ulaşabilirsiniz.