Plastik ve kauçuk sektöründe AR-GE yatırımları büyük önem arz etmektedir. Özellikle nanoteknoloji ve elektronik (devre tasarım ve yapımı) tekniklerinin plastik malzemeler çığır açacak yeni ürün inovasyonlarına yol açabilecek niteliktedir. Örneğin, silikon yerine nano chip’lerde plastik türevlerinin kullanılması, akıllı telefon ekranlarının yine plastik türevleriyle kaplanması şimdiden hayata geçirilen yenilikler arasında yer almaktadır.
Nanoteknoloji ile geliştirilen termoplastikleri sabit disklerden, otomotiv aksamlarına dek pek çok alanda kullanılmaktadır. Yine nano-kompozit plastik köpükler yalıtım malzemelerinden kahve ve çay bardaklarına, çocuk bezlerinden ambalaj malzemelerine kadar geniş bir yelpazede değerlendirilmektedir. Dayanıklılık ve güvenilirlik plastik türevlerini gittikçe beklenilmeyen alanlarda da karşımıza çıkarabilmektedir. Bunun örneklerinden biri Boeing uçak firmasının son ürünü Dreamliner’ın ana gövdesinde plastik alaşımlarının kullanılmasıdır. Daha akıllı plastik paketler özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde gıdaların saklanması için (buzdolabı ve elektrik eksik olsa da) kurtarıcı olacaktır. Suyun alternatif maliyetinin yükseleceği yakın gelecekte aynı elektrik ve doğal gaz için olduğu gibi plastik şebekeler ülkeler ve bölgeler arası su dağıtım ve kullanım akışını sağlayabileceklerdir.
Plastik ürünlerinin kitlesel tüketimini patlatabilecek bir başka yeni teknolojik gelişme ise 3D yazıcıların yaygınlaşması ve hane halklarının satın alabileceği fiyatlara inmesi olacaktır. Plastikler, robotlar için de vazgeçilmez olacaklardır. Robotların hem sanayi hem de hizmet sektörlerinde büyük ölçüde üretim sürecine dahil olmaları yanında birkaç on yıl içinde hane halkları tarafından da kullanılmaları beklenmektedir
Türk plastik sektörü Ar-Ge ve inovasyon ile yarına dair hayalleri gerçeğe dönüştürmek için hiç durmadan koşmaktadır. Yalova Üniversitesi Polimer Mühendisliği 2014 yılından itibaren mezun öğrencileriyle yerli ve yabancı şirketlerde istihdam edilmekte ülkemiz için ulusal ve uluslararası düzeyde faaliyetlerine devam etmektedir.
Prof. Dr. Hamit ERDEMİ
Polimer Malzeme Mühendisliği Bölüm Başkanı