4. Geri Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Günleri Düzenlendi

 

Yalova Üniversitesi’nin ‘Sıfır Atık’ vizyonu doğrultusunda verimliliğin artması, israfın önüne geçilmesi, maliyetlerin azaltılması ve çevresel risklerin en aza indirilmesi amaçlarına yönelik olarak bu yıl dördüncüsü düzenlenen Geri Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Günleri’nde İklim değişikliğinden geri dönüşüme, sürdürülebilirlikten döngüsel ekonomiye kadar pek çok konu derinlemesine tartışıldı.

Yalova Üniversitesi Geri Dönüşüm ve Sürdürülebilir Kampüs Kulübü, Polimer Mühendisliği Bölümü ve Polimer Mühendisliği Derneği tarafından düzenlenen 4. Geri Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Günleri, 15 Temmuz Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci ve Rektör Danışmanı ve Polimer Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Öksüz’ün katılımıyla gerçekleşen 4. Geri Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Günleri, geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik alanında önemli çalışmalara imza atan isimleri buluşturdu.

“İhtiyaç Fazlası Malzemeler Gerektiğinde Paylaşılabilir”

4. Geri Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Günleri’nin açılış konuşmasını gerçekleştiren Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, ihtiyaç fazlası malzemelerin gerektiğinde paylaşılabileceğinin altını çizerek, “Geri dönüşüm, çağımızda çok önemli bir değer kazanma etkinliğidir. Değerlerimiz ve kıymetlerimiz, daha fazla kullanılabilirlik niteliğine sahip olmasına rağmen bir defa kullanıyor ve akabinde onlardan vazgeçiyoruz. Yiyecekler, kıyafetler ve kullanılabilecek malzemeleri, bizim dışımızda başkalarının ihtiyacı varken atıyoruz. Bu durum çağımızın en önemli sorunlarından biridir. Bunlar madde olarak bir değerdir ve tekrar kazanılarak kullanıma kazandırılabilir. Bu açıdan sürdürülebilirlik önemlidir. Sürdürülebilirlik bir anlayışa ve yaşam tarzına dönüştürülmelidir. İnsanlar plastik ve şişe gibi maddeleri atarken onun bir değer olduğunu, dönüştürülebileceğini unutmadan onun bir kıymet olduğunu fark etmelidir. Plastik malzemelerin doğada yaşama ömrü çok uzun. Bu açıdan sıfır atık duyarlılığıyla hareket edilmelidir. Elimizdeki her maddi kıymeti olabildiğinden fazla yararlanabilecek şekilde kullanmayı bir anlayış haline getirmeliyiz” diye konuştu.

“Bilinçlendirme Çalışmaları Yapılmalı”

Plastik malzemelerinin günah keçisi olarak görüldüğünü ifade ederek sözlerine başlayan Rektör Danışmanı ve Polimer Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Öksüz, “Endüstriyel olarak kullanılan plastik malzemeler, petrol türevlerinden üretiliyor. Türkiye petrol açısından dışa bağımlıdır ve ciddi miktarlarda para ödemektedir. Su şişesini bile birçok insan çöpe atmak durumuyla karşı karşıya kalıyor. Oysa bunların tekrar kullanılıp ekonomiye kazandırılması gerekmektedir. Bunların geri dönüşümü metal ve seramiğe kıyaslanınca daha kolaydır. Bu bağlamda bilinçlendirme çalışması yapılması gerekiyor. Plastik malzemelerin doğaya atılmasının önüne geçilmesi büyük bir önem arz ediyor” ifadelerini kullandı.

“Saklama, Paylaş”

Yalova geneli geri dönüşüm kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Yalova Üniversitesi Geri Dönüşüm ve Sürdürülebilir Kampüs Kulübü başkanı Aybüke Sultan Demirel ise “Her yıl düzenlenen Uluslararası Geri Dönüşüm, Çevre Teknolojileri ve Atık Yönetimi Fuarı’nda yer almaktayız. ‘Tüketim çılgınlığına son’ diyerek, aynı kıyafeti giydik ve zorunlu kalmadıkça alışveriş yapmamaya çalıştık. Kullanmadığımız eski kıyafetleri değerlendirmek için çantaya dönüştürdük. ‘Saklama, Paylaş’ projesiyle kullanmadığımız eşyalarımızı ihtiyacı olan minik arkadaşlarımızla paylaştık. Çekirdekten fidana diyerek birçok çekirdeğin fidana dönüşmesini sağladık. Sizlerin de bildiğiniz üzere bal arılarının nesli tükenmekte. Bu bağlamda bal arılarına yardımcı olması açısından onların sevdiği çiçek ve tohumları, meyve sebze kabuklarını, toprak ve kâğıtla birleştirerek doğaya bıraktık. Ömrünü tamamlayan lastiklerden kedi evleri yaptık. Kampüs içinde çöp toplayarak temiz bir kampüs olmak adına farkındalık yarattık” dedi.

4 yıldır ana sınıfından başlayarak öğrencilere eğitim verdiklerini dile getiren Geri Dönüşüm ve Sürdürülebilir Kampüs Kulübü Akademik Danışmanı ve Polimer Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi H. Aylin Karahan Toprakçı, bu eğitimden faydalanan öğrencileri sahneye davet ederek geri dönüşüme dair fikirlerini ifade etmeleri için söz hakkı verdi.

“İklim Değişimi İnsan Faaliyetlerinin Bir Sonucu”

Daha sonra söz alan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Levent Kurnaz ise iklim değişimine dikkat çekerek iklim değişiminin insan faaliyetlerinin bir sonucu olduğunu ifade etti. İklim değişiminin gelecekte birçok tehlikeyi de beraberinde getirdiğini belirten Kurnaz, sıcaklık artışının bir sonucu olarak eriyen buzulların dünya üzerinde birçok yerleşimin sular altında kalmasına neden olacağını da sözlerine ekledi.

PAGEV Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Pala ise Türkiye plastik sektörünün ithalat ve ihracatı da dikkate alarak dünya genelindeki görünümünü değerlendirerek, sektöre yönelik yapmış oldukları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Yerli Yeşil Yeni projesinin editörü ve kurucusu aynı zamanda Afyon Kocatepe Üniversite’sinde Dr.Öğr. Üyesi olan Murad Tiryakioğlu ise Türkiye’nin yerli üretim kapasite ve yeteneklerine ilişkin bir farkındalık ve tarihsel tecrübelere dayanan bir gündem açarak “Sürdürülebilirlik” hakkındaki çalışmalarını hakkında bilgi verdi.

İkinci oturum da ise, ÇEVKO Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı’nda eğitim şefi Ethem Murat Anaç söze başlayarak Türkiye'de ambalaj atıklarının ekonomik ve düzenli geri kazanımı için sanayi, yerel yönetim ve tüketicilerin katkı ve katılımları ile sürdürülebilir bir geri kazanım sisteminin kurulması için yapılan sıfır atık ve geri dönüşüm çalışmalarından bahsetti.

Lenzing firmasında teknik müşteri hizmetleri müdürü Aycan Günay ise firmanın ağaç bazlı yenilenebilir ham maddeden üretilen viskon, modal ve lyocell gibi selülozik elyafları ticari ölçekte üreten, sektörde çok önemli bir payı olduğunu ve sürdürülebilirlik stratejileri doğrultusunda hammadde alımı ve üretim süreçlerinde çevre dostu prensiplerle hareket etmekte olduğunu anlattı.

‘Geçmişte yapılan mimari eserlerden örnek alınmalı’

İklimbaba Platformu kurucusu aynı zamanda yazar olan Arif Ergin ise konuşmasında hayatlarımızı ve alışkanlıklarımızı değiştirmezsek kaçınılmaz sonuca hızla ulaşacağımızı, bir şeyler yapma şansı olan son nesil olabileceğimizi ve harekete geçmezsek çok geç olacağını vurgulayarak geçmişte yapılan mimarinin sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomiyle olan ilişkilerini anlatarak misafirleri tarihi bir yolculuğa çıkardı.

Kaptan Geri Dönüşüm firması genel müdür yardımcısı Elif Güray Kayaduman ise PET şişe geri dönüşüm endüstrisinde yaptığı ve kadınlardan oluşan TÜÇEM Çevreci Yaşam Platformu’nda yapılan çalışmalardan bahsederek oturumu sonlandırdı.

Etkinlik sonunda Geri Dönüşüm ve Sürdürülebilir Kampüs Kulübü aralarında Arif Ergin imzalı Tekvin kitabı bulunan çeşitli hediyeleri çekiliş düzenleyerek katılımcılarına teşekkür amaçlı takdim etti. Değerli konuşmacılara ise plaket yerine farkındalık oluşturmak amacıyla Yalova Üniversitesi Polimer İşleme Laboratuvarında pet şişe kapaklarının geri dönüşümüyle yapılan anahtarlıklardan, Hagelson firmasının atık halıdan geri dönüştürerek yaptığı saksılardan ve Porima3d firmasının 3 boyutlu yazıcı kullanarak ürettiği küçük hediyelerden takdim etti. Hem akademik hem de uygulamaya yönelik bilgilerin paylaşıldığı 4. Geri Dönüşüm Günleri'ne akademik camia ve öğrencilerin yanısıra halkın da katılımı etkinliğe renk kattı.